Verzakken van gebouwen

Scheurvorming een gevolg van klimaatverandering

Door klimaatverandering is het steeds vaker en langer erg droog. Hierdoor zien we dat de grondwaterstand soms wel heel erg laag komt te staan. Grondlagen vallen daardoor droog en kunnen dan worden ingedrukt. Een gebouw kan daardoor gaan scheefzakken en er kunnen scheuren ontstaan. Dit gebeurt alleen bij gebouwen die niet op palen zijn gebouwd (gefundeerd).

Zomer 2018

Sinds de bijzonder droge zomer van 2018 heeft de gemeente veel meldingen ontvangen van scheuren in een gebouw. Vanaf die zomer verzamelt de gemeente alle meldingen van scheurvorming in gebouwen. Dit wil nog niet zeggen dat al deze meldingen worden veroorzaakt door de extreme droogte. Daarvoor is bij ieder gebouw meer onderzoek nodig.

Op bovenstaand kaartje ziet u waar de meldingen van scheurvorming in gebouwen vandaan komen.

Informatiebijeenkomst

Na de vele meldingen in 2018 is er een informatiebijeenkomst georganiseerd. Hiervan zijn bovenstaande opnamen.

 

Onderzoeken

Ook is een adviesbureau gevraagd om onderzoek te doen. Er zijn twee onderzoeksrapporten gemaakt. Deze rapporten zijn zo groot dat we ze helaas niet op deze website kunnen plaatsen. Wilt u ze graag inzien? We mailen ze graag toe. De onderzoeksrapporten zijn soms lastig te begrijpen. Laat het ons weten als u vragen heeft! 

Geld lenen voor funderingsherstel

Wilt u wat doen om de schade te verhelpen dan kost dat natuurlijk geld. Voor de inwoners van Lingewaard bestaat een aantrekkelijke leenregeling voor het energiezuiniger en duurzamer maken van hun woning. Dit heet de Toekomstbestendig Wonen Lening. Deze lening kunt u ook inzetten voor de financiering van maatregelen tegen scheef zakken van uw woning en scheurvorming. Naast de funderingsmaatregelen moet u dan wel tenminste één maatregel nemen om energie te besparen. Denk daarbij aan isolatieglas, vloerisolatie, zonnepanelen of een groen dak.

Meer informatie.

Nieuwe meldingen

Heeft u ook last van funderingsschade en scheuren in uw woning? Doe er melding van.

Funderingsschade melden.

Meer informatie

Meer informatie over funderingsschade is te vinden op de website van Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

Postadres

Postbus 15
6680 AA Bemmel

Bezoekadres

Kinkelenburglaan 6
6681 BJ Bemmel

Privacybeleid

Vragen over Klimaatbestendig Lingewaard?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

telefoon (026) 326 01 11
gemeente@lingewaard.nl

E-mailberichten van de gemeente Lingewaard kunnen niet worden beschouwd als formele uiting van enig bestuursorgaan van de gemeente Lingewaard.

De gemeente Lingewaard gebruikt e-mail niet om externe verplichtingen aan te gaan.

Aan persoonlijke opvattingen van medewerkers kunnen geen rechten worden ontleend.