Gratis Tuinadvies en Tuintips

U wilt uw tuin vergroenen, maar waar te beginnen?

Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf en zorgt voor een leefgebied voor veel soorten dieren. En een groene tuin helpt in strijd tegen de gevolgen van extreem weer, zoals minder wateroverlast omdat het regenwater in de bodem zakt in plaats van onnodig naar het riool. En tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin (en in huis!) ook aangenaam koel.

Een groene tuin klinkt leuk, maar misschien weet u niet waar u moet beginnen? Want welke planten moeten waar? Schaduw, halfschaduw, zon? Wat is een optimale indeling van de tuin? En hoe stem ik alles mooi op elkaar af? Wij helpen u als u uw tuin wilt vergroenen!

Ook in 2023 geeft onze tuinadviseur gratis tuinadvies!

Gratis tuinadvies aanvragen

Wij nemen dan contact met u op voor het vervolg en bespreken met u de voorwaarden. Er is ook een maximum aan het aantal deelnemers. Dus wees er snel bij!

Doe alvast inspiratie op

met een gratis tuinontwerp!

Behoren stenen bij u binnenkort tot een grijs verleden? Gaat u aan de slag om uw tuin een stuk gezelliger te maken met groen? Wij maken het u gemakkelijk met een gratis tuinontwerp inclusief boodschappenlijstje. 

Download het gratis tuinontwerplink naar pdf bestand.

We kunnen dit gratis tuinontwerp aanbieden dankzij onze collega’s van regio Noordoost Brabant! (Het document is nog niet toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Heeft u problemen met het lezen van dit document neem dan contact  met ons op).

Tuintips om lekker te genieten

Van uw tuin een groene oase maken is makkelijker - én kost minder tijd en werk - dan u denkt.  

1. Minder tegels betekent minder werk
Wist u dat uit onderzoek blijkt dat een stenen tuin net zoveel onderhoud vergt als een groene tuin? Denk aan het vele wieden tussen tegels en het regelmatig schoonspuiten. De gevallen bladeren van planten in een groene tuin zorgen juist voor een deklaag waardoor steeds minder onkruid zal groeien. Minder onkruid betekent minder werk.

2. Maak slim gebruik van regenwater
Vang regenwater op in een ton en koppel indien mogelijk de regenpijp af van het riool. Op die manier verdwijnt het niet meteen in het riool maar voedt het de planten in je tuin. 

3. Verrijk zelf de bodem van je tuin
Natuurlijk kun je (biologische) compost kopen en in uw tuin gebruiken. Maar dat kunt u ook zelf maken van tuinafval. Er zijn vele video's die u helpen met zelf compost maken, bijvoorbeeld deze van Tuinseizoen Magazine(externe link). Nog eenvoudiger is om gevallen bladeren en snoeiafval te laten liggen in de borders. Een natuurlijke verrijking van de bodem.

4. Meer biodiversiteit
Minder stenen en meer groen zorgt meteen voor meer vogels, vlinders, en zoemende insecten in uw tuin. Vogels komen af op lekker eten als bessen en krenten. En ze voelen zich veilig in struiken en hagen, liefst met stekels. Inheemse planten trekken vaak meer vlinders en insecten aan dan gecultiveerde. Maakt u ruimte voor water in uw tuin, zoals een kleine vijver? De libellen vliegen erop af. En een stapel gesnoeide takken in een hoek of langs de rand van uw tuin is een ideale schuilplek voor egeltjes. Hoe schattig is dat? 

Wilt u meer weten over biodiversiteit, wat het is en hoe we het kunnen beschermen en herstellen, kijk dan op maakgrijsgroener(externe link)

5. Gebruik zoveel mogelijk biologische en inheemse planten
Natuurlijk zijn biologisch gekweekte planten een verrijking van je tuin. En inheemse planten trekken meer bijen en insecten aan dan andere planten. En meer gezoem is minder stress. Kijk eens rond bij de groene kwekerijen(externe link) in plaats van een groot tuincentrum als u nieuwe planten wilt kopen.

6. Hoe en waar te beginnen?
U hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Er zijn veel voorbeelden van onderhoudsvriendelijke tuinen / tuintjes waar u weinig werk aan heeft. Wilt u wel maar weet u niet hoe en waar te beginnen? Vraag dan een gratis tuinadvies (zie hierboven) aan. Of schakel zelf een groene tuinontwerper(externe link) in. 

7. Voor de doe-het-zelver
Gaat u helemaal zelf aan de slag en kunt u nog meer groene tuintips gebruiken? Kijk dan eens op Huisje Boompje Beter(externe link)

Postadres

Postbus 15
6680 AA Bemmel

Bezoekadres

Kinkelenburglaan 6
6681 BJ Bemmel

Privacybeleid

Vragen over Klimaatbestendig Lingewaard?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

telefoon (026) 326 01 11
gemeente@lingewaard.nl

E-mailberichten van de gemeente Lingewaard kunnen niet worden beschouwd als formele uiting van enig bestuursorgaan van de gemeente Lingewaard.

De gemeente Lingewaard gebruikt e-mail niet om externe verplichtingen aan te gaan.

Aan persoonlijke opvattingen van medewerkers kunnen geen rechten worden ontleend.