Steenbreek
Vergroen uw tuin!
Met de campagne Operatie Steenbreek moedigen wij iedereen in Lingewaard aan om de tuin (particulieren) en de openbare ruimte (gemeente) groener te maken. We nodigen bedrijven op de verschillende bedrijventerreinen ook uit om mee te doen. Samen voor een groene gemeente!
Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. Met meer groen in de gemeente kunnen we het veranderende klimaat met de hoosbuien en hittedagen beter aan. Groene tuinen spelen daarbij een belangrijke rol.
In een groene tuin kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat je tuin (en je huis!) koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast.
Een groene tuin is dus goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders. Kortom, een groene tuin heeft alleen maar voordelen. Daarom zeggen wij: stenen eruit, GROEN erin! Operatie Steenbreek dus.
Wat kunt u doen?
Vervang zo veel mogelijk stenen in uw tuin en maak zo plaats voor groen! Wij snappen ook dat u plek wilt houden voor uw tuinstoelen en –tafel. Dus enige verharding is niet gek. Als richtlijn voor een ‘groene tuin’, geven wij aan: minimaal 60 procent groen en maximaal 40 procent grijs. Maar u kunt nog meer doen. Denk aan bijvoorbeeld het afkoppelen van uw regenpijp of het groen maken van uw dak.
Verder helpen wij u graag! We halen gratis de verwijderde tuintegels op en we bieden 20 huishoudens gratis tuinadvies als u uw tuin GROEN gaat maken. Ook heeft de gemeente regels gemaakt zodat u zelf een geveltuintje mag aanleggen.
Inspiratie nodig? Check het Handboek voor de Watervriendelijke tuin.
Stichting Operatie Steenbreek
Operatie Steenbreek Lingewaard is lid van de landelijke Stichting Steenbreek. De campagne in Lingewaard wordt gefinancierd door de gemeente Lingewaard .
Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te gaan voeren vóór groen en tegen grijs (stenen) in de tuinen en openbare ruimten: Operatie Steenbreek. Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen lid worden van Stichting Steenbreek en op eigen wijze campagne voeren om groen in de leefomgeving te promoten. Provincie Gelderland heeft zich in 2019 aangesloten bij Steenbreek.
Stichting Steenbreek organiseert diverse activiteiten voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het belangrijkste doel is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.