klimaatbestendig

Vergroen je tuin

In Lingewaard bestaat 68% van het oppervlakte van tuinen uit stenen

In een groene omgeving zakt het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk in de grond. Dit in tegenstelling tot tegels, waar geen water doorheen kan. Zo wordt overbelasting van het riool voorkomen. Geen ondergelopen kelders en natte voeten dus. Groen voorkomt dat de bodem snel uitdroogt én is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarnaast is een groene tuin zo'n acht graden koeler dan een versteende! Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. Kortom: groen is klimaatbestendig. Daarom: 'tegel eruit, groen erin!' Of beter gezegd: 'tegel eruit, gezelligheid erin'. Want zeg nou zelf, een beetje groen fleurt de boel aardig op! 

Groen maakt gezonder

Het zorgt voor zuurstof en de opname van CO2. Het voortbestaan van allerlei belangrijke insecten, vogels en zoogdieren hangt af van groen. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat groen leidt tot minder depressies en minder ziektedagen.

Steen is niet onderhoudsvrij

Je kiest voor een stenen tuin voor het gemak. Niet tuinieren, lekker makkelijk, denk je. Maar ook een stenen tuin vraagt de nodige aandacht. Zo slaan tegels groen uit als water blijft staan. Schoonschrobben kost de nodige uurtjes. Een hogedrukspuit is geen oplossing. Die zorgt er juist voor dat de poriën van stenen open gaan staan en meer algen aantrekt. Een groene tuin is overigens een goede sportschool; 10 minuten grasmaaien is 61 calorieën verbranden!

Groen maakt je blij!

Misschien ben je overtuigd, misschien niet. Wij hopen natuurlijk van wel, zodat je ons helpt Lingewaard een stukje dichter bij klimaatbestendig te brengen. Op internet is heel veel informatie te vinden over het vergroenen van tuinen voor ieder budget en voor ieder oppervlakte. Ook als je maar beperkte ruimte hebt kun je vaak nog vergroenen. Denk bijvoorbeeld eens aan een geveltuin!

 

Meer informatie:

Aan de slag!

- Handboek voor de watervriendelijke tuin

Maak een geveltuin

Jouw tuin

Groen is het nieuwe grijs! 

Dat oogt een stuk gezelliger.

Behoren stenen bij jou binnenkort tot een grijs verleden? Wat heb jij gedaan om jouw tuin klimaatbestendiger te maken? Laat het ons weten via het contactformulier.

Ga je nog aan de slag? Wij maken het je gemakkelijk met een gratis tuinontwerp inclusief boodschappenlijstje. Mooi en gemakkelijk! 

Download het gratis tuinontwerp.

We kunnen dit gratis tuinontwerp aanbieden dankzij onze collega’s van regio Noordoost Brabant! (Het document is nog niet toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Heeft u problemen met het lezen van dit document neem dan contact  met ons op).

Lingewaard gaat stenen breken!

Jij krijgt hulp om je tuin te vergroenen! De gemeente haalt Operatie Steenbreek naar Lingewaard. Natuurlijk gaat de gemeente ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door minder stenen terug te brengen als er onderhoud nodig is aan de straat. Zo werken we samen aan een klimaatbestendige gemeente.

 

 

 
Informatie over de campagne en het aanbod voor jou.