Vergroen je tuin

In Lingewaard bestaat 68% van het oppervlakte van tuinen uit stenen

Groen als wapen tegen natter, droger en warmer weer

In een groene omgeving zakt het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk in de grond. Dit in tegenstelling tot tegels, waar geen water doorheen kan. Zo wordt overbelasting van het riool voorkomen. Geen ondergelopen kelders en natte voeten dus. Groen voorkomt dat de bodem snel uitdroogt én is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarnaast is een groene tuin zo'n acht graden koeler dan een versteende! Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. Kortom: groen is klimaatbestendig. Daarom: 'tegel eruit, groen erin!' Of beter gezegd: 'tegel eruit, gezelligheid erin'. Want zeg nou zelf, een beetje groen fleurt de boel aardig op! 

Groen maakt gezonder

Het zorgt voor zuurstof en de opname van CO2. Het voortbestaan van allerlei belangrijke insecten, vogels en zoogdieren hangt af van groen. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat groen leidt tot minder depressies en minder ziektedagen.

Steen is niet onderhoudsvrij

Je kiest voor een stenen tuin voor het gemak. Niet tuinieren, lekker makkelijk, denk je. Maar ook een stenen tuin vraagt de nodige aandacht. Zo slaan tegels groen uit als water blijft staan. Schoonschrobben kost de nodige uurtjes. Een hogedrukspuit is geen oplossing. Die zorgt er juist voor dat de poriën van stenen open gaan staan en meer algen aantrekt. Een groene tuin is overigens een goede sportschool; 10 minuten grasmaaien is 61 calorieën verbranden!

Groen maakt je blij!

Misschien ben je overtuigd, misschien niet. Wij hopen natuurlijk van wel, zodat je ons helpt Lingewaard een stukje dichter bij klimaatbestendig te brengen. Op internet is heel veel informatie te vinden over het vergroenen van tuinen voor ieder budget en voor ieder oppervlakte. Ook als je maar beperkte ruimte hebt kun je vaak nog vergroenen. Denk bijvoorbeeld eens aan een geveltuin!

Meer informatie:

Aan de slag!(externe link)

- Handboek voor de watervriendelijke tuin(externe link)

Maak een geveltuin(externe link)

Gratis tuinontwerp

Behoren stenen bij u binnenkort tot een grijs verleden? Gaat u aan de slag om uw tuin een stuk gezelliger te maken met groen? Wij maken het u gemakkelijk met een gratis tuinontwerp inclusief boodschappenlijstje. Mooi en gemakkelijk! 

Download het gratis tuinontwerp.

We kunnen dit gratis tuinontwerp aanbieden dankzij onze collega’s van regio Noordoost Brabant! (Het document is nog niet toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Heeft u problemen met het lezen van dit document neem dan contact  met ons op).

Lingewaard gaat stenen breken!

U krijgt hulp om uw tuin te vergroenen! De gemeente haalt Operatie Steenbreek naar Lingewaard. Natuurlijk gaat de gemeente ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door minder stenen terug te brengen als er onderhoud nodig is aan de straat. Zo werken we samen aan een klimaatbestendige gemeente.

 
Informatie over de campagne en het aanbod voor u.(externe link)

Twintig inwoners van Lingewaard kunnen gratis advies krijgen over het vergroenen van hun tuin. Bovendien halen we bij hen de tegels gratis op.

We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. Met meer groen kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Een groene tuin is goed voor het opnemen van regenwater. Bovendien zorgt het voor gratis verkoeling én is het een paradijs voor vogels en vlinders. Kortom, een groene tuin heeft alleen maar voordelen. Daarom voert het Steenbreek-team van De Bastei campagne onder het motto: Stenen eruit, GROEN erin!

Gratis tuinadvies en tuintegels ophalen

Vaak willen mensen wel vergroenen, maar weten ze niet hoe of vinden ze het te veel gedoe. Om ze op weg te helpen, zijn er nu de gratis tuinadviesweken. Die vinden plaats van 12 tot en met 23 april. Een tweede ronde is er van 31 mei tot en met 11 juni. Tuinontwerpers van de bureaus StaLa en INVO geven dan gratis tuinadvies aan in totaal twintig huishoudens in Lingewaard. Maar waar laat je de tuintegels? Onze mensen van Technisch Wijkbeheer Lingewaard halen ze gratis bij u op.

Voorwaarden en aanmelden

Minimaal zestig procent van uw nieuwe tuin moet groen worden. En we willen graag foto’s van uw tuin vóór en na de actie.

Via steenbreek.lingewaard@debastei.nl kunt u zich aanmelden voor het tuinadvies en ophalen van de tuintegels. Zo werken we samen aan een groene gemeente! Op www.steenbreeklingewaard.nl vindt u alle info.

Postadres

Postbus 15
6680 AA Bemmel

Bezoekadres

Kinkelenburglaan 6
6681 BJ Bemmel

Privacybeleid

Vragen over Klimaatbestendig Lingewaard?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

telefoon (026) 326 01 11
gemeente@lingewaard.nl

E-mailberichten van de gemeente Lingewaard kunnen niet worden beschouwd als formele uiting van enig bestuursorgaan van de gemeente Lingewaard.

De gemeente Lingewaard gebruikt e-mail niet om externe verplichtingen aan te gaan.

Aan persoonlijke opvattingen van medewerkers kunnen geen rechten worden ontleend.